Национален протест на фирмите в транспорта ще парализира България за два часа във вторник.

 От 10 до 12 часа ще бъдат блокирани ключови кръстовища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич. Протести ще има и на граничните пунктове Капитан Андреево и Дунав мост 2.

 

Междуградският превоз също няма да се движи в този часови интервал. Това обявиха днес представители на автобусни и транспортни фирми, таксиметрови компании и заведения.

 

"Протестът е икономически, а не политически", подчерта Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

 

Един от основните проблеми на бранша е „шоковият скок на цените на горивата“ и по тази причина те настояват за компенсации. Превозвачите искат още актуализация на мярката "60 на 40" при спад на оборота от 20%.

 

За финансово подпомагане на автобусните превозвачи в държавния бюджет бяха предвидени 40 милиона лева. Заради процедурни стъпки обаче помощта ще стигне до бенефициентите най-рано около Коледа. Фирмите обаче са убедени, че дотогава ще фалират.

 

Превозвачите са гневни и заради лошите пътища. Според председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков все още няма осигурени средства за зимно почистване на пътищата, а сезонът за ремонти е изпуснат заради спрените плащания. Това ще доведе до увеличаване броя на катастрофите и съответно на ранените и  загиналите,смятат от Обединението.

 

В 2-часовата блокада ще се включат още  таксиметровите фирми и заведенията, които пък роптаят срещу вечерния час на ресторантите и затворените нощни барове.