Работодатели агитират своите служители да се ваксинират чрез финансови стимули.

С увеличаването на случаите на COVID-19 все повече фирми започват да обмислят варианти да продължат работа, въпреки разпространението на заразата. Един от тях е именно масовата имунизация на работещите в компанията. Така например IT фирма със седалище в столицата предлага на своите служители еднократен бонус от 1000 лв., ако решат да си поставят една от одобрените у нас ваксини. Задължително условие е до момента.

Това далеч не е единственото предложение, което цели да повиши процента на ваксинираното население у нас и да предотврати риска от затварянето на бизнеси. Подобна идея отправиха и от Националния борд по туризъм – на всеки имунизиран да бъде предоставян ваучер на стойност 50 лв., който да може да бъде използван в ресторант, за екскурзия, спа процедура или хотелско настаняване.

 Преди по-малко от месец пък вече бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков призова ресорните комисии в парламента да обсъдят възможността за въвеждане на 50 лв. ваучер за лекарства, който да бъде отпускан на пенсионерите, в случай че се ваксинират. Колегата му Стела Балтова тогава бе на мнение, че такива би следвало да бъдат раздавани на всички граждани след имунизация, а към "покритието" им да бъдат включени не само медицински продукти, но и туристически услуги. Макар правителството така и да не успя да гласува подобни мерки в подкрепа на ваксинационната кампания, в началото на месец септември представители на