"Монополната точка за вход на петрол в страната е дадена на концесия на „Лукойл Нефтохим“ за 35 години за сумата от 1 милиона лева.", това заяви на брифинг пред журналисти на нефтено пристанище „Росенец“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев. По думите му това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен петрол в страната.

Кирил Петков коментира, че цената, на която ГЕРБ са дали нефтеното пристанище, е равна на наема на три магазина в мола.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов с изявление относно газовата криза: Двойно е увеличен капацитетът газ от терминала в град Александрополис

Асен Василев заяви, че като служебен министър на финансите в правителството на Стефан Янев е установил, че на територията на цялото пристанище има по един митничар на смяна. „Общо седем митничари в пункта, на смени, по един митничар за цялата територия, без граничен контрол. Това започнахме да го поправяме – вече има истински митнически пункт, има граничен контрол, има наблюдение“, посочи Василев. Той допълни, че вследствие на тези стъпки, след 15 години загуби, тази година „Лукойл“ е на печалба.

Бившият вицепремиер добави, че предходното правителство е успяло да договори с Европейската комисия България да продължи да внася руски петрол, за да може цените в страната да останат по-ниски. Държавите, които ползват руски петрол,  са България, Унгария, Чехия и от части Румъния, като средните цени на бензина в тях варират между 3,00 лв. и 3,20 лв., посочи Василев.

Бившият министър-председател Кирил Петков припомни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която определя цените на горивата в България, все още е със състав, назначен от ГЕРБ.