Въпреки че Германия обяви, че активира втора фаза на своя национален план за извънредни ситуации във връзка с намалените доставки на природен газ, Белгия все още не се налага да обявява „предварително предупреждение“ за доставките си на газ. "Това обаче не означава, че ситуацията не е сериозна" каза федералният министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен.

След като обяви, че отново ще пусне в употреба своите въглищни електроцентрали, Германия стана първата европейска страна, която обяви в четвъртък „фаза на тревога“ от националния си план за аварийно снабдяване с газ, поради намаленото снабдяване с газ от Русия, което Германия обяви за „икономическа атака”.

Финансовият анализатор Виктор Катона с коментар за кризата с природния газ: Ако Западът сбърка с Русия, ни очаква "безумно трудно" лято

„Фаза на предупреждение“ е втората фаза след „предварително предупреждение“, а след нея следва фаза „тревога“, поясни Ван дер Стратен в Туитър, и добави, че властите са в постоянен контакт със съседните страни и следят отблизо въздействието на решения си върху Белгия.
„В момента Белгия изнася до 3,5 пъти собственото си потребление за Германия и Холандия и работи с пълен капацитет“, каза тя. „Доставката на газ в Белгия все още е гарантирана."

След консултация с белгийския системен оператор Fluxys Group и администрацията на министерството по Енергетиката, обявяването на фаза на „предварително предупреждение“ не е необходимо в момента, според Ван дер Стратен. „Процесът се следи и оценява ежедневно и ако е необходимо, се коригира."
Белгия има голямо предимство, защото поначало има малко руски газ в мрежата си, а пристанището Зебрюге е отделен важен път за природен газ. Все пак, Ван дер Стратен изрично подчерта, че властите вземат необходимите мерки.

Първата актуализация на Белгийския авариен план за природен газ беше направена през април и оттогава той непрекъснато се усъвършенства и модерира в резултат на постоянни консултации със сектора. „Надяваме се, разбира се, изобщо да не се наложи да активираме плана за спешни случаи, но няма да оставяме нищо на случайността."

Байдън и Фон дер Лайен работят заедно за осигуряване на природен газ

Въпреки това, Стратен е категорична: „само защото не се налага Белгия да обяви „предварително предупреждение“, това не означава, че ситуацията не е сериозна. Рискът цените да се повишат и да останат високи е реален”, подчерта тя.

„Енергията се използва като оръжие и в светлината на енергийната война е още по-важно да сме подготвени за всички сценарии“, добави Ван дер Стратен. „От съществено значение е да се подготвим на всички фронтове заедно с нашите съседи и в Европа."

"Междувременно Европейският парламент одобри планове за възстановяване на запасите от газ на ЕС преди зимата, за да защити гражданите и бизнеса, ако доставките на газ бъдат прекъснати,"се съобщава в съобщение за пресата.