Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви пред журналисти, че очаква още през 2023 г. Израел да може и да има възможност да изнася газ за Европа. Надеждата е, че по този начин, макар и частично, ще се заменият доставките на газ от Русия, предаде ДПА.

Карл Нехамер предлага Австрия за място на бъдещи мирни преговори

По думите на канцлера, фактът, че Израел е открил големи неизползвани досега резерви от газ в Средиземно море, е "добра новина за нас".  

Нехамер коментира също така, че в момента ситуацията е по-добра от очакваното и страната не се затруднява да закупува газ на международните пазари след спада на доставките на газ от страна на Русия. Австрия е заделила средства в размер на 5 милиарда евро, за да запълни газохранилищата си.

Новият канцлер на Австрия Карл Нехамер изрази категоричната си позиция: Не смятам за необходимо да се свързва пускането на "Северен поток 2" с руското поведение в Украйна

Благодарение на големия капацитет на хранилищата, Австрия е в състояние да си позволи да складира обеми равни на едногодишното си потребление. В момента те са запълнени на 40 процента, а до ноември трябва бъдат запълнени на 80 процента, допълни още Нехамер.