Теодора Георгиева, изпълнителен директор на съвместното дружество ICGB, изказа своята прогноза пред журналистите и сподели, че смята, че газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне активно функциониране през септември-октомври тази година. В проекта на дружеството с равни дялове участва българската държава през Българския енергиен холдинг и гръцко-италиански акционер.

"Към края на месец юни проектът е завършен на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Успешното приключване на хидравличните изпитания гарантира, че съоръжението отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено,", посочи Теодора Георгиева.

Австрия и кризата с руския газ: как ще се справят и ще успеят ли доставките на газ от Израел да заменят руския газ

"Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии," обясни Теодора Георгиева. По думите й това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

Първи коментар на новият шеф на "Булгаргаз": Цената на газа може да бъде оптимизирана

Тя прогнозира, че при влизането в експлоатация газопроводът ще разполага с 3 млрд. кубични метра газ, колкото е потреблението на България.

Теодора Георгиева изрази надежда за пълна политическа подкрепа. Очаква се решение от Европейската комисия и от нашата страна за сертифициране на независим преносим регулатор. Тя уточни, че същият процес върви и в Гърция.

Очаква се по-късно днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора да бъде инспектирана от министър-председателя Кирил Петков.