Доставките на газ от Русия към Германия ще спрат за период от 10 дни, за да може да се извърши планираната поддръжка на газопровода "Северен поток 1", предаде ДПА.

Украйна ще спре транзита на руски газ към Европа през ключов транзитен пункт

Планирано е притокът на газ да спре в 7:00 часа в понеделник сутрин и да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли. Германски официални представители обаче изразиха своите силни притеснения, че газоподаването може и да не бъде възобновено предвид събитията в Украйна. Германия и други западни страни наложиха санкции срещу Москва в опит да спрат боевете. Въпреки това много страни все още зависят от руска енергия и Москва спря газовите доставки до няколко държави в отговор на наложение й санкциите.

Руската държавна компания "Газпром" вече значително намали притока по тръбопровода като се позова на забавяния, които се дължат на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли този аргумент.

Канада между Украйна и Русия: Решена е съдбата на турбината за "Северен поток 1"

Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използват само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари.