"Работи се по идея за това как може да се намали консумацията на газ у нас.", това обяви депутатът от „Демократична България" Мартин Димитров в студиото на „Здравей, България”.

В сряда Европейската комисия представи план за постигане на независимост от руския газ. Според плана, страните от Европейския съюз трябва от 1 август да намалят потреблението на природен газ с 15%, като този режим на пестене ще продължи през целия сезон до края на март 2023.

Медведев отговори на решението на Олаф Шолц за „Северен поток 2”

„Умният вариант е да се въведат две тарифи  - за парното и за газа. За едно средно потребление цената да бъде по-ниска, това да стимулира спестяването, а аз по-високата консумация – по-висока. Такъв модел може да бъде стимулиран от КЕВР”, каза той.

По думите му, по този начин може да се реализира спестяване от поне 15%. „Работи се по тази идея. Надявам се КЕВР скоро да имат готов продукт”, посочи Димитров.

Путин предупреди ЕС за газа

„Факт е, че лятото, когато консумацията на газ е по-малка, от страна на Москва се ограничават количествата. Това е подготовка за зимата. Трябва да бъдем супер наивни и неподготвени да мислим, че изведнъж Москва ще започне да снабдява нормално Европа”, коментира още депутатът.

Според него, именно поради тази причина трябва да се подготвят алтернативни доставки. „Чирен” трябва да бъде пълен на 90% в края на октомври, към днешна дата е 42%.

"Трябва да имаме алтернативни количества мазут за всеки случай, както и да намерим други големи алтернативни договори за доставка на газ”, категоричен бе той.