Цените на природния газ в Европа рязко скочиха с 13% днес, след като Русия изпълни заплахата си да намали допълнително доставките, увеличавайки риска европейските потребители да изпитат недостиг на гориво през зимните месеци, съобщава „Файненшъл Таймс”.

В сряда Русия намали потока на газ по газопровода „Северен поток 1” до само една пета от нормалния му капацитет.

От италианската компания „Ени” пък съобщиха, че ще получат 27 милиона кубически метра газ от „Газпром” днес вместо среднодневните 34 милиона през последните дни.

Мартин Димитров от "Демократична България": България следва да намали консумацията си на газ

Еталонният за европейските пазари контракт за доставка на газ през нидерландския газов хъб TTF достигна исторически връх от 222,5 евро за мегаватчас. Цената му се е покачила с повече от 25% от началото на тази седмица и е двойно по-висока спрямо нивата от началото на юни.

Така цената на природният газ в Европа вече е еквивалентна на 380 долара за барел петрол.

Русия обвини за намаляването на доставките по „Северен поток 1” проблеми с турбините, които според нея се били изострени от западните санкции.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков дори отрече „Газпром” да ограничава доставките, за да принуди ЕС да отмени мерките срещу Русия и каза, че самите санкции спирали газовите потоци, защото пречели на „техническата поддръжка”. Нещо, което Германия категорично отхвърли.