Намираме се във втората вълна на газовата криза. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Поводът - поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август. 

Според него, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори. Шефът на "Булгаргаз" подчерта и че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена. 

"Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той.  

Вучич с коментар за газовата криза: Сърбия е купила енергоносители отвсякъде

"В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-марткогато избухна войната. Миналият месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителния сезон", допълни той.

Коментарът му за договора за доставки на газ с "Газпром" пък беше следният:

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знам как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията".