Цените на петрола в световен мащаб отбелязаха огромен спад днес до най-ниските си нива отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари, тъй като търговците се опасяват от възможността за икономическа рецесия по-късно тази година, която може да намали търсенето на този енергиен източник.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент се понижиха с 2,66 долара, или 2,75%, до 94,12 долара, което е най-ниската стойност от 18 февруари насам. Фючърсите върху суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 2,34 долара, или 2,12 %, до 88,54 долара, което е най-ниската стойност от 2 февруари.

Сериозни промени в износа на нефт към Китай: Пълна доминация от страна на Русия

Спадът на цените на петрола може да донесе облекчение на големите държави-потребители, включително САЩ и страните от Европа, които настояват производителите да увеличат добива, за да компенсират ограничените доставки и да се борят с бушуващата инфлация.

В началото на годината цената на петрола се повиши до над 120 долара за барел. Внезапното възстановяване на търсенето от най-мрачните дни на пандемията COVID-19 съвпадна с прекъсванията в доставките, породени от санкциите срещу основния производител Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.