Страните членки на ЕС вече няма да могат да внасят въглища от Русия, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Днес изтича преходният период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия,което членките на общността договориха през април като част от петия пакет санкции срещу Москва.

За да може промишлеността да се подготви за забраната, бе договорен 120-дневен преходен период, припомня германското финансово издание boerse-online.de.

Целта на забраната е да бъде отслабена руската икономика след нападението над Украйна, допълва ДПА.

Европейската комисия заяви през месец април, че ембаргото върху въглищата ще струва на Русия около 8 млрд. евро годишно.

САЩ с нови санкции срещу приближените на Путин

Това бе първата мярка на ЕС срещу доставките на енергийни суровини от Русия. В последващ санкционен пакет блокът договори и забрана за внос на голяма част от руския петрол, за да засили натиска върху Кремъл.

Петролното ембарго би трябвало да влезе в сила в края на годината с изключение за няколко държави, които са особено силно зависими от руската суровина. Сред тях е Унгария, но която ще бъде позволено да продължи да получава петрол по тръбопроводи от Русия. 

Руският оператор "Транснефт" обаче вчера съобщи,че е спрян транспортът на петрол за Унгария, Чехия и Словакия по тръбопровода "Дружба".