Президентът на Полша Анджей Дуда подписа закон за газовата безопасност на Полша в случай на недостиг на природен газ, съобщиха от кабинета му.

Към момента Полша твърди, че газовите й хранилища са запълнени на 100%, и се противопоставя на всякакви ограничения на потреблението на енергия, инициирани от Европейския съюз.

ИЗВЪНРЕДНО: Къде търси Европа алтернатива на руския газ?

В приетия по-рано от полския парламент закон "За изменение на някои закони относно укрепването на държавната газова сигурност във връзка със ситуацията на газовия пазар" се казва, че "изключителната ситуация на световните енергийни пазари, предизвикана от агресията на Русия срещу Украйна, и безпрецедентното увеличение на цените на природния газ, причинено от монополните действия на Газпром, пораждат необходимостта от въвеждане на специални правни инструменти в националната правна система, които да осигурят плавна реакция в реално време.

Една от основните клаузи в закона е отказ от либерализация на цените на природния газ до 2027 г.

"С цел защита на националните потребители и стратегическите институции... удължаването на тарифната защита до 31 декември 2027 г. беше оправдано. Това е продължение на мерките, въведени съгласно Закона от 26 ноември 2022 г. за конкретни решения за осигуряване на защита на потребителите на газово гориво във връзка със ситуацията на пазара на газ, когато повече от 7,1 милиона потребители на природен газ бяха обявени за защитени до края на 2023 г.", се казва в документа.