"Сърбия няма да може да получава петрол от Русия от 1 ноември, който се доставя в страната с танкери и след това по тръбопровод през Хърватия.", това обяви сръбският президент Александър Вучич.

В края на юни Вучич съобщи, че Сърбия трябва да намери алтернатива на руския петрол заради западните санкции срещу доставките на петрол с танкери от Русия. Тогава той допълни, че петролът може да стигне до Сърбия само по Адриатическия тръбопровод JANAF от пристанище Омишал в Хърватия до рафинерията Панчево на Сръбската петролна индустрия (NIS), която е 56,15% собственост на "Газпром нефт".

Вучич с коментар за газовата криза: Сърбия е купила енергоносители отвсякъде

"Какво ще правим с електроенергията, петрола? От 1 ноември за нас няма да има руски петрол, ще бъдем под санкции", заяви Вучич в обръщение към нацията.

Сръбският президент обясни по-рано, че от 1 ноември, поради новия пакет от санкции на ЕС, Сърбия няма да може да внася петрол от Русия и търси нови търговски складове, за да си осигури резерви. Сръбският президент каза, че алтернативната суровина - петрол от иракския Киркук, е с 31 долара на барел по-скъп от руския, което би довело до загуби за бюджета на Сърбия от 600 млн. долара годишно.