Германия въведе нов за пестене на енергия, който влиза в сила тази седмица. Ето накратко какво включва той, според "Дойче веле":

Целта, както я формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са "значителни икономии на газ", което е постижимо с "общонационално усилие". В тази връзка германското правителство прие две постановления със съответните мерки. Едното от тях влиза в сила на 1 септември т.г. и ще важи до 28 февруари догодина, а второто - от 1 октомври за срок от две години. 

Жилищното отопление

От септември отпада изискването за поддържане на минимално допустима температура в жилищата под наем. Така наемателите ще могат да отопляват по-малко жилищата, ако искат да пестят енергия. 

Отоплението на частни басейни

Частни басейни, независимо дали открити или закрити, вече няма да могат да ползват газ за затопляне на водата.Тази мярка не важи за басейните в хотели, почивни комплекси или рехабилитационни центрове.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов с изявление относно газовата криза: Двойно е увеличен капацитетът газ от терминала в град Александрополис

Температурите в обществените сгради

В обществените сгради помещенията ще се отопляват по-малко - температурата не бива да превишава 19 градуса по Целзий. Досега 20 градуса беше препоръчителната минимална температура в работните помещения на обществените сгради. 

Топлата вода в обществените сгради

Друга мярка за икономии засяга топлата вода в обществените сгради, и по-специално за умивалниците, които се използват основно за миене на ръце. Ако водата там се затопля от бойлери, включително проточни уреди, те ще се изключват. 

Осветлението на сгради и паметници

Вече няма да се осветяват нощно време сградите и паметниците в Германия, което досега се правеше по чисто естетически съображения или за повече представителност. 

Светлинните реклами и витрините на магазини

Светлинните реклами ще се изключват от 22 часа до 6 часа сутринта. Изключение се прави само за тези светлинни надписи и табели, които служат за безопасността на движението, например на подлези или автобусни спирки. 

Температурата в работните помещения на фирми

Няма изрично предписание за редуциране на температурата в офиси, но самите фирми също ще могат да отопляват по-малко работните помещения. По-скоро тук става въпрос за доброволно поемане на отговорност за реализиране на икономии от отопление.