"Двойно е увеличен капацитетът газ от терминала в град Александрополис, т..е. от 500 на 1 млрд. куб м., това заяви служебният министър на енергетиката, Росен Христов, след след срещата с ръководителите на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", предаде БГНЕС

"Постигнато е принципно споразумение, с което да се увеличи капацитета, който България има в LNG-терминала, който се намира в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и доставяне на газ от алтернативни източници", допълни Христов.

Германският канцлер Олаф Шолц: България отговаря на всички изисквания за Шенген

"Към момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в проекта е едно, а капацитета, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е съвсем отделно, така че в момента го получаваме двойно - от 500 на 1 млрд. куб. м.", добави министърът.

Служебният министър обяви също така, че все още няма постъпил отговор от “Газпром” за предстоящите преговори.

Президентът Румен Радев проведе по-рано среща с ръководителите на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", за да обсъди възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.