Днес Русия спря газовите доставки за Европа по "Северен поток-1", основния газопровод, по който върви руски газ за Европа. Така тя засили икономическата битка между Москва и Брюксел и увеличи перспективите за рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Спирането на работата на "Северен поток 1" за ремонт означава, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. по Гринуич днес, 31 август, до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, каза руският държавен енергиен гигант "Газпром".

ИЗВЪНРЕНДО: Германия въведе нови мерки за пестене на енергия, от септември забранени стават редица неща

Информацията от входните точки, свързващи "Северен поток-1" с германската газова мрежа през Балтийско море потвърдиха, че рано днес потокът е намалял до нула. Данни на оператора на "Северен поток-1" показаха, че потоците драстично са намалели в интервала 03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) в сравнение с час по-рано.

Лидерите на Европа се опасяват, че Москва може да удължи прекъсването в отговор на западните санкции, наложени ѝ след нахлуването в Украйна, и обвиниха руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отрича да прави подобно нещо.

Временното спиране на доставките е необходимо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, предаде ТАСС, цитирайки информация от "Газпром".