Цените в Обединеното кралство се покачват с най-бързия си темп от 40 години. Високите месечни сметки вече удариха милиони домакинства.

На Острова темпът, с който се повишават цените, скочи до 9% през април, спрямо 7% през март.

По-високите цени на горивата и храните, предизвикани от войната в Украйна, също повишават разходите за живот, като се очаква инфлацията да продължи да расте тази година.

Citizens Advice събощи, че "предупредителните лампи не могат да мигат по-ярко" за правителството да предостави повече подкрепа за домакинствата, а благотворителните организации призоваха всеки, за когото е трудно да плаща сметки, да потърси помощ по-рано през годината.

"Зад тези цифри се крият отчаяни истории. Хората се мият в кухненските си мивки, защото не могат да си позволят горещ душ; родители пропускат хранения, за да нахранят децата си; има хора с увреждания, които не могат да си позволят да използват жизненоважно оборудване поради нарастващите цялостни разходи" - заяви Клеър Мориарти, главен изпълнителен директор на Citizens Advice.

Междувременно средните цени на бензина възлизаха на £1,62 за литър през април 2022 г., най-високата цена, регистрирана от ONS, в сравнение с £1,26 за литър година по-рано.