Руският президент Владимир Путин  подписа закон, който забранява използването на дигитални активи за разплащания, съобщиха от Decrypt. Решението е резултат на продължили с години дебати на институциите какво да се прави с криптовалутите.

През януари т.г.  от руската национална банка предложиха пълна забрана на криптоактивите. Месец по-късно финансовото министерство пък предложи все пак криптоактиви да могат да се използват за инвестиции, но не и за разплащания за стоки и услуги.

В крайна сметка, това е и крайният вариант.

Изрично се казва обаче, че закупуването на криптовалути с инвестиционна цел остава законно и възможно. Въведено е и изискване към криптоборсите да отказват преводи, които могат да бъдат приети като форма на разплащане.

Северна Корея финансира армията си, като краде криптовалута

От Министерството на финансите смятат, че това е добър баланс, който защитава крайните потребители от рисковете, които може да крият криптовалутите, но и позволява на технологията да продължи да се развива. Самият Путин също с времето е давал индикации, че подкрепя този подход. През януари той коментира, че Русия има потенциал да е дестинация за добив на Bitcoin, тъй като има излишък на електричество и досатъчно добре обучени хора.

Криптовалутите изглеждаха като добра потенциална възможност за Русия да заобикаля санкциите, наложени й заради войната в Украйна. Но част от водещите криптоборси се оттеглиха от страната или  сериозно намалиха дейността си заради санкциите. Въпреки това, Русия не страда от сериозна липса на алтернативи. Законът влиза в сила в края на този месец.