Днес беше отчетен спад на брутния вътрешен продукт на САЩ за второ последователно тримесечие. Така най-голямата икономика в света изпълнява техническото условие за рецесия. То е спад на БВП на годишна база през две последователни тримесечия.

Oт април до юни икономиката на САЩ се е свила с 0,9% спрямо същите месеци на миналата година. Очакванията на пазара бяха за ръст с 0,3%.

Инфлацията е основният фактор за сриването на икономиката на САЩ. Данните за БВП са претеглени спрямо нея.

За първите три месеца беше отчетен спад с 1,6% на годишна база.

Въпросът с рецесията има силен политически нюанс в САЩ. Властите отхвърлят, че е започнала такава, а опозицията настоява за обратното.

Въпреки че технически икономиката на САЩ вече изпълнява критерия за рецесия, официално такава трябва да обяви Националното бюро за икономически изследвания. Неговото решение обаче може да отнеме месеци и дори години.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Решаващ разговор между президентите на САЩ и Китай

Президентът Джо Байдън заяви днес, че американската икономика е „на прав път”, със стабилен ръст на работните места.

„Не е изненада, че икономиката се забавя, но Федералният резерв действа за намаляване на инфлацията”, заяви Байдън след публикуването на данните и подчерта: „Нашият пазар на труда остава исторически силен”.

„Дори и да сме изправени пред исторически глобални предизвикателства, ние сме на правилния път и ще преминем през този преход по-силни и по-сигурни”, подчерта Байдън.

Нивата на безработица в САЩ са изключително ниски, като за юни достигна 3,6%.