Тази сутрин в ефира на бТВ гостува издигнатата за вицепрезидент полк. Невяна Митева. Проф. Анастас Герджиков е кандидатът за държавен глава в тази двойка, която ще се яви на предстоящите президентски избори.

"Аз съм човек, научен на труд. Активна съм и съм много отговорна. Горда майка съм на три деца - една дъщеря и двама синове. Крачката, която направихме с проф. Герджиков, зависеше много от подкрепата на семейството ми." - започна полк. Митева. 

"Завършила съм средното си образование в град Добрич. Учила съм и в София, и в спортното училище на Пловдив, тъй като бях спортист. Продължих с обучение за учител в НСА. Втората ми специалност е треньор по плуване. Тогава дойде предложението от ЦСКА след представянето ми на Олимпийските игри през 1988 г. да се присъединя към армейския клуб. Приех и продължих да работя в областта на спорта, но като военнослужещ." - разказа издигнатата за вицепрезидент полк. Невяна Митева.

"Трябваше да се доказвам и да уча непрекъснато. Аз съм сред първите жени във ВВС. Отидох на обучение в САЩ по програмите на НАТО. Кандидатствах да бъда приета във военна академия "Георги Стойков Раковски". Не стигах до възможност да се явя на изпити, но на третата година ме допуснаха. Бях сред отличниците."

На въпрос дали се чувства в състезание със сегашния президент Румен Радев, полк. Митева отговори така:

"Не, нямам такива настроения. Той ме познава от работата ми в армията. Водили сме разговори. Имаме лек спор с Румен Радев, тъй като все още нямаме жени в изтребителната авиация. Българката има място и там. Жени от различни държави го доказаха многократно."

Полк. Невяна Митева заяви, че поканата да се кандидатира за вицепрезидент е била лично от проф. Анастас Герджиков и добави, че двамата се познават добре. Тя добави, че първо е обсъдила решението със семейството си.

"Не се възприемаме като двойката на ГЕРБ. Аз и проф. Герджиков сме надпартийни. Ако някоя партия ни подкрепя, ние сме готови да разговаряме. Нас ни интересува обикновеният българин. Нашата работа е надпартийна, работим за обединение." - завърши полк. Митева.