От МВнР съобщиха официално на сайта си, че няма държави, където мерките биха попречили на гласуването зад граница.

Ето и цялото съобщение от сайта на Министерството:

Министерството на външните работи се справи с организацията на изборите в чужбина, като осигури възможностите за един честен и демократичен вот. Това заявиха председателят на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателят й Калин Анастасов, които направиха равносметка пред медиите на свършеното от МВнР по предстоящия на 14 ноември 2021 г. вот зад граница за президент и вицепрезидент и Народно събрание.

Ръководството на РГ „Избори“ увери, че вотът зад граница в неделя е напълно обезпечен от техническа и организационна гледна точка. „Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините. На много места те вече са пристигнали“, подчерта председателят на РГ „Избори“ и изрази увереност, че вотът на 14 ноември ще се състои в спокойна обстановка.

Централното управление на МВнР  и задграничните ни представителства организират тази година за трети път избори зад граница във всички краища на света– от Ванкувър, Канада, до Нова Зеландия, от Република Южна Африка и Аржентина, до най-северните райони на Норвегия. На 14 ноември българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас в чужбина в 751 избирателни секции в 68 държави. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси.

Каква е равносметката на МВнР 3 дни преди вота?

-           МВнР транспортира над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа в рамките на последните 8 дни, като всички те са стигнали до местоназначението си и остава да бъдат разпределени към секциите;

-           Доставени са и всички 416 машини до централните хъбове в съответните държави. Следва тяхното транспортиране до избирателните секции. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 208 секции в 21 държави, като във всяка от тях ще има по две машини.

-           Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания - в 46 секции - 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини.

-           МВнР командирова зад граница 360 души, като около 80 от тях ще пренасят изборни книжа. Над 2500 души са предложени от българските общности чрез задграничните ни представителства като членове на СИК. Над 200 представители на българските общности ще бъдат представители на МВнР в СИК. Около 1200 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии след проведени консултации.

-           МВнР и българските общности са осигурили организационно и технически работата на СИК зад граница. Взети са под внимание здравните протоколи на приемащите страни и са предприети всички необходими мерки, за да бъдат обезпечени с препарати, маски, защитни прегради и др. изисквания, ако се налага. Всички помещения, които са проверени, са сертифицирани, за да може да се извършва изборен процес в обема, в който е деклариран пред местните власти. Към момента няма държава, чиито противоепидемични мерки да препятстват гласуването, като МВнР призовава сънародниците ни зад граница да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите в съответната страна. Те са публикувани и на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът-как да пътуваме“;

- Окончателните адреси на изборните секции, както и списъци на заявилите желание да гласуват, също са публикувани на сайта на МВнР https://www.mfa.bg/bg/3715

Трудности и предизвикателства

По време на подготовката на вота зад граница МВнР се сблъска и с редица трудности и препятствия. Ръководителите на РГ „Избори“ подчертаха, че голям проблем за министерството по организацията на изборите зад граница остават кратките срокове, предвидени в Изборния кодекс, за доставка на изборните книжа и бюлетини, а сега и машини, както и сроковете за формирането на СИК в чужбина. Епидемичната обстановка у нас, както и в страните, където ще се извършва вотът зад граница, също е предизвикателство.

Ръководителите на РГ „Избори“ отново отправиха призив  следващото Народно събрание да разгледа тези въпроси, включително и възможността  за гласуване по пощата.

Късно се получават и машините за гласуване, което затруднява тяхното транспортиране до изборните секции.  МВнР е поискало от ЦИК машините за тези избори 25 дни по-рано, а са получени осем дни преди изборите. „Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме същия ден, но тези кратки срокове са много притеснителни“, изтъкна Иван Кондов.

Кратките срокове остават сериозно предизвикателство и при евентуалното провеждане на втори тур за президентските избори на 21 ноември. Ръководството на РГ „Избори“ изтъкна, че ако МВнР не получи машините, изборните книжа и бюлетините до 16 ноември сутринта, доставката им навреме и във всички секции ще бъде много трудна. За това ни информираха и партньорите от компанията DHL, според които доставката в най-голяма степен би могла да се случи в срок, ако пратките бъдат предадени на дружеството в понеделник, 15 ноември.

„Нова Зеландия, Австралия, част от Африка и част от Западното крайбрежие и централните щати на САЩ, Канада са проблематични дестинации. Нашите партньори не могат да гарантират доставянето им. За тази цел сме ангажирали не малък брой хора, които ще летят със самолети, за да можем да гарантираме наличието на бюлетини поне в най-големите секции в изброените страни“, подчерта Калин Анастасов.

Друг съществен проблем е свързан с обучението на членовете на СИК. МВнР предложи да предостави техническа платформа за провеждането на дистанционно обучение на членовете на СИК, но такова не беше реализирано. Методическите указания на ЦИК за работа на секционните комисии зад граница също се публикуват твърде късно.

Остава и предизвикателството, свързано с връщането на изборните книжа, които съгласно Изборния кодекс се пренасят с дипломатическа поща, придружена от дипломатически куриер. МВнР изпраща стотици хора, които да връщат бюлетините с ръчен багаж. Това е огромна, енергоемка и скъпа задача. Направено е предложение за връщането им с непридружена дипломатическа поща, но то не е прието от ЦИК. 

„Благодарни сме на нашите партньори, специално от авиокомпаниите, които правят изключителен жест към нас, за да качат на борда придружаван багаж повече от 30 кг“, каза Калин Анастасов като уточни, че ще има секции, които ще връщат в България по 40-50 кг ръчен багаж на човек.

МВнР отново изразява благодарности и към българските общности зад граница, които са в основата на организацията на вота, на дипломатическите и консулските представителства, както и на ведомствата и организациите, оказали логистично съдействие при подготовката на изборите в чужбина.