Припомняме ,че вицепрезидентът Илияна Йотова отправи предупреждение още през далечната 2016г. към тогавашния кандидат за президент Румен Радев. Тя се обърна към него пред цялата зала.

„Няма как да не почувствате, г-н Радев, как трепти във въздуха на тази зала едно огромно доверие към вас. Днес в тази зала вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки глас, застанал зад вас. Пред себе си имате най-старата партия в България и може би в цяла Европа! Тук имате достойни хора, които през последните години са гонени, мачкани, обиждани, само защото са верни на Българската  социалистическа партия. И най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия  няма да ви бъде простено!“, казва тогава Йотова.


Тогавашният евродепутат подчерта, че никога повече президентът на България не трябва да допуска страната да бъде унижавана. Да не допуска да има „началници“.

Дълго време в общественото пространство от БСП бе изричана тезата, че Румен Радев е предложен за президент лично от Корнелия Нинова, което и служеше доста изкусно при обявяването на единствената победа на столетницата срещу ГЕРБ на президентските избори.

Припомняме, че по време на мандата си Румен Радев зае изключително активна позиция срещу партията на Бойко Борисов и не веднъж вдигаше юмрук срещу легитимно избраното правителство. Но в опитите си да бъде припознат от  „партиите на протеста“ Радев вдигна юмрука си и срещу БСП, обявявайки ги за статукво, а с действията си и в искането си да държи еднолично властта в държавата си създаде и политическия проекта на бившите си служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.  

Съвсем умишлено бе създадена президентската партия „Продължаваме промяната“. Нейната цел бе да вземе от гласовете на БСП и от провъзгласите за партии на протеста. Общо партиите, които в предишните два парламента бяха определяни като „протестни“ - ИТН, ДБ и „Изправи се“, са загубили 668 хиляди гласа от юли досега. Но най-големият губещ, заради президентската партия са… БСП. След слабите си резултати в третия за годината вот за Народно събрание социалистите буквално изчезнаха от картата и са в безтегловност.

По всичко личи, че Радев освен с партиен инженеринг, който се вижда в лицето на Петков и Василев, е решил да се застрахова и да разцепи напълно социалистите, правейки Крум Зарков лидер на червените, което младият социалист вече и не крие.

На предстоящите избори в неделя се очаква масово членовете и симпатизантите да не излязат да гласуват в знак на протест против Румен Радев. 

Друга част от социалистите се заканват, че ще излязат да гласуват, но ще подкрепят кандидатурата на професор Анастас Герджиков и полколвник Невяна Митева.

Така на практика се очаква настоящият президент Румен Радев да загуби изборите предвид това, че през мандата си изгуби подкрепата и на многото политически наутрални българи гласували за него.