Започна дебатът между ген. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков преди балотажа в неделя, в който двамата ще премерят сили за президентския пост. 

Това е първи дебат за двамата, като ректорът многократно призоваваше настоящия президент за такъв. Радев от своя страна призна, че е взел най-справедливата позиция - да дебатира с основния си претендент, след като види резултата на изборите.  

По една от темите професор Герджиков съсипа Румен Радев като открито го обвини, че бизнесът и домакинствата са фалирали, заради желанието на Румен Радев да изземе цялата власт назначавайки служебно правителство. Според професора ясно е проличало старанието на Радев да скара политическите партии и, че президентът е направил всичко възможно парламент да няма, което от своя страна е лишило българските граждани от компесаторни мерки за излизане коронавирус кризата.

Герджиков обвини и служебният кабинет в закъснели мерки и в това, че заедно с президентът искат да въведат задължителна ваксинация, което не се харесва на българските граждани.

"Вие имахте интерес от разединението и кризата."  Герджиков обвини Радев.

Проф. Герджиков заяви пред своя опонент Румен Радев, че вчера в СУ е имало полиция и го попита за действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, изразяващи се в множеството полицейски акции в страната около изборите.

"Това ми се струва прекалено вече и за Вашия началник щаб Бойко Рашков." - коментира проф. Герджиков.

"Г-н Радев, слезте от облаците, стъпете на земята, oбиколете страната - не със свитата си. Питайте там хората какво прави полицията и какво мислят." - допълни Герджиков.

Проф. Герджиков коментира темата за отношенията между България и Република Северна Македония. Той изрази категорична позиция, че съседката ни трябва да спазва Договора за добросъседство със страната ни, преди да се говори за "зелена светлина" от България за начало на преговорите на РСМ за присъединяване към ЕС.

Проф. Герджиков и Румен Радев се обединиха около мнението, че Република Северна Македония не трябва да бъде допускана в ЕС, ако цената е националният интерес на България.