Пореден скандал около президента Румен Радев, свързан с финансови злоупотреби на назначени от него министри в служебния кабинет.

Министър на Радев даде на близки до санкциониран по "Магнитски" контрола върху военната промишленост

Става въпрос за Даниела Везиева - служебен министър по икономиката, назначена по лично настояване на Радев, както и нейната заместничка - Ивелина Пенева. Според източници на "Държавник", двете са замесени в източване на милиони по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Изказване на Румен Радев за Крим предизвика международен скандал

Схемата действа още от предишния им престой в Министерството на икономиката през 2016 г. Тогава Везиева е заместник-министър, а Пенева е директор точно на тази оперативна програма и до голяма степен определя разпределението на средствата. Парите са източени чрез така наречените "кухи фирми" или фирми без реална дейснот.

През 2016 г. фирми с приходи около 1-2 хиляди лева са одобрени да получават финансиране по програмата в размер на 1 милион лева за повишаване на енергийната си ефективност.

Тези злоупотреби стават възможни благодарение на хора, ръководени пряко от Ивелина Пенева, които изготвяли правилата за кандидатстване по програмата за финансиране.

В момента в Министерството на икономиката текат проверки, разпоредени от Европейската комисия (ЕК) и ОЛАФ.