„Изглежда нашите политици са изключително страхливи да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласоподаватели, които са настроени срещу ваксинопрофилактиката.“ Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. 

Тя определи това като „изключително неприятен проблем, защото каскадата от избори ни постави в ситуация политиците да говорят удобни неща за привличане на гласоподаватели, без да се интересуват, че това тяхно говорене се отразява сериозно върху общественото здраве“.

Отдели се  прекалено голямо внимание на третата доза ваксина, при условие, че имаме  сериозен проблем с първата и втората, смята Шаркова.

Според нея юридически поставянето на трета доза е off label, извън кратката характеристика на продукта, доколкото Европейската агенция по  лекарствата все още не се е произнесла за бустерните дози. Освен  произнасяне на експертния съвет по тази тема, е необходимо и министърът на  здравеопазването да регламентира това, подчерта Мария Шаркова.

    

„Това не е  сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са  поставени, изложени са на риск, особено  при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите.  (…) Не е редно медицинските специалисти  да изнесат отговорността при поставянето на тази трета доза. МЗ трябва да си  влезе в ролята.“