Болниците в страната спират плановия прием и операции.

Изключение се прави за трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, асистирана репродукция, дейностите по рехабилитация, раждания, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещенията в болници, с изключение на пациентите в последен стадии, както и домовете за деца и възрастни.

Очаква се това да облекчи здравните заведения и ще позволи ненатоварените отделения да се преструктурират в лечение на пациенти с Ковид.

От утре няма да работят детските центрове и клубове и организирани групи за деца.

Школите по езици и образователните такива ще работят с 5 деца в група и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

Заведения, кина, театри, фитнес зали, молове ще могат да работят Само при наличието на персонал и посетители със зелен сертификат.

Спират тиймбилдингите, колективни спортове на закрито, с изключение за тези на картотекирани състезатели.

Изискването за сертификат за преболедуване, ваксинация или отрицателен резултат от антигенен и PCR тест, не важи за лицата под 18 г.

В заповедта е признато сертификатът за преболедуване да важи една година.

Като сертификат за ваксинация се признава и този за една доза поставена ваксина, от двудозовите, но чак 15 дни след поставяне, същият срок важи и за еднодозовата ваксина.

Всички ученици от пети до дванадесети клас и учителите трябва да са с маски и ще могат да преминат към присъствено обучение ако има организация за тестването им два пъти седмично.

Учениците могат да се върнат в класните стаи от 8 ноември и в общините, където 14-дневната заболеваемост над 500 на 100 000 население.

В момента под 500 заболели има само в областите Кърджали и Смолян.

МЗ определи условията, при които учениците ще могат да се върнат в училище

Заповедта на министър Кацаров остава в сила до края на месеца и може да бъде видяна на сайта на Министерството на здравеопазването.

Новите мерки ще влязат в сила от утре.