Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Covid криза, предупреди един от създателите на ваксината Oxford-AstraZeneca.

„Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете.- каза проф. Сара Гилбърт.

Според проф. Сара Гилбърт трябва да има повече финансиране за готовност за пандемия, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък.

„Не можем да допуснем ситуация, в която да сме преминали през всичко, през което сме преминали, и след това да открием, че огромните икономически загуби, които претърпяхме, означават, че все още няма финансиране за готовност за пандемия“ - добави тя.

Гилбърт предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта на Omicron.

„Напредъкът, който направихме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени.Но има допълнителни промени, които могат да означават, че антителата, индуцирани от ваксините или от инфекция с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с Omicron. - добави тя.

Намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт.

"Докато не знаем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем стъпки, за да забавим разпространението на този нов вариант." - заяви проф. Гилбърт.

Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставянето на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма.