Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че Омикрон убива хора по целия свят и не трябва да се описва като лек.

„Въпреки че Омикрон изглежда е по-малко тежък в сравнение с Делта, особено при ваксинираните, това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек“. –каза д-р Тедрос на пресконференция в четвъртък.

СЗО заяви, че броят на глобалните случаи се е увеличил със 71% през последната седмица, а в Северна и Южна Америка - със 100%. В него се казва, че сред тежките случаи в световен мащаб 90% са неваксинирани.

„Точно като предишните варианти, Омикрон хоспитализира хора и убива хора.Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че завладява здравните системи по целия свят."- допълни още д-р Тедрос.

Омикрон е силно заразен и може да зарази хората, дори ако са напълно ваксинирани. Въпреки това, ваксините все още са от основно значение, тъй като помагат за предпазване от тежко заболяване, което може да ви отведе в болница.

В последните си коментари д-р Тедрос повтори призивите си за по-голямо разпространение на ваксините за да помогне на по-бедните страни да ваксинират населението си.Той каза, че въз основа на текущото въвеждане на ваксини, 109 държави ще пропуснат целта на СЗО за 70% от света да бъде напълно ваксиниран до юли.

Миналата година шефът на СЗО каза, че светът ще разполага с достатъчно дози от ваксината през 2022 г., за да ваксинира цялото глобално възрастно население ако западните страни не съхраняват ваксини, които да се използват в бустер програми.