Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се отпускат по отношение на пандемията от COVID-19, защото рискът от появяването на опасни нови варианти не е изчезнал.

Въпреки че установените случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи спаднаха с 90% и ограниченията в много държави са отменени, схващането, че пандемията е приключила, е невярно, заяви Гебрейесус.

САЩ с кампания за ваксинация срещу COVID-19 за най-малките

„СЗО остава силно обезпокоена от факта, че липсата на тестване и секвениране ни пречи да видим развитието на вируса. Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори”, каза ръководителят на организацията на срещата на здравните министри от Г-20 в Индонезия. Министрите на здравеопазването от двадесетте най-големи икономики в света ще обсъдят начините за засилване на глобалните здравни системи, за приравняване на здравните протоколи за COVID-19 и уеднаквяване на документите за пътуване, заяви говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи. „Глобалното сътрудничество е от критично значение за преодоляване на пандемията и гаранция, че сме подготвени за следващата”, заяви Тармизи на пресконференция преди министерската среща.

Здравният министър Асена Сербезова предупреди за нова COVID вълна, очакванията са да бъде през есента

Очаква се здравните министри да се срещнат с финансовите министри от Г-20 във вторник, за да дискутират създаването на Фонд за финансово посредничество - финансов инструмент, който ще включва държавни и частни ресурси, с цел предотвратяване и реакция на бъдещи пандемии.