През втората половина на 2022 година,от "Бионтех" и "Пфайзер" ще започнат изпитвания върху хора на следващо поколение ваксина, чиято цел ще е да осигури защита срещу широк спектър от коронавируси, предаде Ройтерс.

Експерименталната работа по новата ваксина надхвърля прилагания в момента подход, като включва доза за подсилване на Т-клетките. Целта е основно да се осигури защита от тежко преболедуване, ако заразата стане по-опасна, както и да предпази от по-широко спектър вируси и техните мутации.

Нови обезпокоителни данни от страна на Световната Здравна Организация: Има риск от нови варианти на COVID-19

Двете компании обсъждат в момента съв съотвените регулатори органи подобрени версии на утвърдения вече препарат срещу Ковид-19 за по-добра защита срещу варианта Омикрон и неговите подразновидности. 

От "Бионтех" обявиха също, че независимо от тази дейност, разработват и антибиотик, който убива супербактерии, станали устойчиви на използваните в момента препарати. Фирмата не уточни кога ще започне тестовете, но разкри, че препаратът е на базата на технологията на "Фагомед", която "Бионтех" придоби през октомври миналата година. 

Последните прогнози на вирусолози: Очаква ли ни нова вълна от COVID-19 наесен?

Разработчикът на антибиотици работи върху ензими, произведени от вируси, които бактерии и разрушават клетъчната им стена.

В световен мащаб, резистентността към лекарства за различни инфекции се увеличава заради прекомерна употреба на антибиотици.

Според изследователи на общественото здравеопазване общият брой на хората, които умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции в САЩ и Европейският съюз, се приближава до 70 хиляди души.Нови обезпокоителни данни от страна на Световната Здравна Организация: Има риск от нови варианти на COVID-19