Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението. Това предадоха от NOVA, позовавайки се на думите на премиера в оставка Кирил Петков от брифинга в Министерския съвет след срещата със здравните власти.

„По голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, успокои той.

В рамките на срещата в Министерски съвет, до премиера беше сведена информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пък обясни, че основната причина да се наложи от Министерски съвет да приемат нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, в който е заложено изискването и министърът на здравеопазването, и Министерският съвет при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки.

По думите му в новия план няма да има особени разлики спрямо предишния план, предават от БТА.

Към момента, ръстът на заболеваемостта от коронавирусната инфекция продължава да се увеличава, но е далече от пиковите стойности, които имаше преди няколко месеца, посочи още Кунчев.

Ако повишаването на броя на новозаболелите не води до по-тежко протичане на болестта, до по-голямо натоварване на системата, ще се справим със ситуацията, увери Кунчев. В момента е рисково да се правят прогнози, но вероятно през август ще се стигне до пикови стойности и след това ще започне нормализиране. Дали ще има нов вариант на вируса, не може да се предвиди, подчерта Кунчев.

Кунчев с изявление от последните минути: Очакваме въвеждането на мерки на национално ниво

По думите му здравната система е много по-подготвена от преди, има ваксини и лекарства. 

"Опитваме се да убедим Здравната каса и Министерския съвет, така че да се направят промени за облекчаване на достъпа на пациента до личния му лекар по отношение на безплатна и бърза диагностика на коронавируса," добави Кунчев.

"Предвижда се носене на защитни маски само в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора, но мярката ще бъде въведена след приемането на новия пандемичен план и със заповед на министъра на здравеопазването," каза отново Кунчев, който и вчера пред журналисти изрази същото мнение.