София-град навлезе в червената зона с над 250 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души. Това съобщиха от DarikNews.bg, след справка в системата на здравните власти.

В петък заразените в столицата на двуседмична база са 255.92 на 100 хиляди души. Варна и Бургас също са близо до влизане в червен код по този показател. 

Кунчев с изявление от последните минути: Очакваме въвеждането на мерки на национално ниво

14-дневната заболеваемост за страната в петък достигна 153.9 на 100 хиляди души. България е в жълтото второ ниво по този показател. 

Промяна има и в картата на епидемичната обстановка по региони. Източните Регион 3 и Регион 5 преминаха в първия етап от Плана за справяне с пандемията. Промяната засяга областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. 

Прогнозите: Завръща ли се COVID-19 с нова сила, какви ще са новите ограничения?

Планът за справяне с пандемията беше актуализиран вчера (четвъртък), съобщиха по-рано днес от Здравното министерство. Планът предвижда конкретни мерки и действия, които да се налагат на регионално или национално ниво, в зависимост от етпа, в който се намира конкретен регион. Ако един регион влезе в най-тежкия /четвърти етап/ от разпространението на пандемията, ще се наложицялата страна да влезе в извънредна епидемична обстановка.