Командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал „Кючук Париж“ , получи условна присъда.

Това е второ разглеждане на делото от апелативните магистрати под пагон, след като през юни 2020 г. друг състав на съда призна за невинен командоса и отмени изцяло ефективната му присъда, наложена от Военния съд в Пловдив. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който през декември м.г. върна делото за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд в София.

Желязков бе признат за виновен от нов състав на Военно-апелативния съд за това, че командосът е превишил пределите на неизбежната отбрана, съобщава ДирДнес.бг.

Военно-апелативните магистрати отчитат, че подсъдимият е съдействал на разследването, съжалява за стореното и непосредствено след инцидента е опитал да помогне на ранения опонент, като притискал раната му до идването на лекарите и след това помогнал за качването му в линейката.

Същевременно обаче Военно-апелативен съд смята, че командосът е превишил пределите на неизбежната отбрана, защото е могъл да избегне нападението, без да се налага да убива Лазаров. В решението се посочва, че превишаването на неизбежната отбрана е достигнато с последния смъртоносен удар.

„Не е било необходимо при този удар подсъдимият да забива докрай ножа си в гърдите на пострадалия и не само това, но и да го извади донякъде и пак да го забие. …Без този удар, причинил смъртоносното нараняване, целият случай е щял да приключи като едно обикновено сбиване със съответните леки телесни повреди“, мотивират се военните съдии, които налагат условно наказание.

Решението на съда не е окончателно, като то вече е обжалвано. Делото ще бъде отнесено до Върховен касационен съд, предава TrafficNews.


Как се стигна до убийството?

Люба Алексова живяла няколко години с Ангел Желязков , като бурната им връзка започнала да изстива. Подозренията и ревността от страна на двама провокирали чести скандали, спорове и дори раздели. Полицайката няколко пъти слагала край на отношенията с командоса, като дори се изнесла от общото им жилище и отишла да живее на квартира в Коматево. Преместила се в районното управление в Карлово, като там определено привлякла доста мъжки погледи. Добромир Лазаров, кой от години бил разведен и имал друга връзка, също не останал безразличен.

Младата дама не криела проблемите на старата си връзка и успяла да провокира закрилника у ченгето. Той се увлякъл по Алексова до такава степен, че прекратил връзката си и споделил с приятеля си, че Люба е любовта на живота му и започнал да планира съвместното им бъдеще. Имал намерение дори да й предложи брак.