Българските власти добавиха 14 държави-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство към червения списък на страните, които бяха силно засегнати от коронавируса през последните седмици. Това означава, че пътуващите от тези райони към България вече са изправени пред допълнителни ограничения за влизане.

Решението е обявено от българското Министерство на външните работи и влиза в сила от вторник, 23 ноември.

Държавите, добавени в червения списък, са както следва:

Андора

Австрия

Белгия

Чехия

Дания

Германия

Гърция

Унгария

Исландия

Ирландия

Лихтенщайн

Холандия

Полша

Швейцария

Този ход означава, че от 23 ноември ще бъде забранено влизането на територията на България на пътуващите от тези 14 държави, както и от другите страни в червения списък.

Български граждани и граждани на страните от ЕС и ЕИП обаче могат да влизат в България от страните от червения списък, ако притежават валиден цифров сертификат за COVID-19 на ЕС, доказващ, че са или напълно ваксинирани срещу COVID-19, или са се възстановили наскоро от вируса.

Пристигащите в страната за основни цели като медицински персонал, държавни глави и членове на правителства на официални длъжности, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма и др., също имат право да влизат в страната по същите правила.

Тези, които не притежават нито едно от двете, трябва да представят отрицателни резултати от PCR тестове. Тестът трябва да бъде не по-стар от 72 часа преди пристигане в България и трябва да бъде заверен с валиден цифров сертификат за COVID на ЕС за тестване или подобен документ със същите данни като цифровия сертификат за COVID на ЕС.