Банкерът Левон Хампарцумян използва примера с тежката финансова криза от периода 1996-1997 г. в опит да успокои хората за сегашната ситуация с постоянно увеличаващата се инфлация.

"Няма да имаме инфлация в стил Виденова зима, защото тогава тя не беше световно явление, а българско заради неумелото управление на икономиката", каза той в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви.  Според него хората с фиксиран доход и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическата ситуация в момента.

"Когато централните банки решат, че растежът на световната икономика е устойчив, ще започнат да вдигат лихвите и ще успокоят инфлацията," обясни още Хампарцумян.


"В следващите месеци трябва да си балансираме прихода и разхода. Инфлацията удря по един начин хората, които се чудят как да си платят сметките за парно и електричество, и по друг начин тези, които потребяват много енергия", обясни той.

За скока на цените на парното Левон Хампарцумян коментира, че преструктурирането на "Топлофикация" се отлага от много години, защото там трябва да се намери баланс как това нещо да се управлява. Другият вариант е енергийната ефективност на домовете, която би могла многократно да се подобри.

"Пандемията продължава в медицинската си фаза, но вече икономиката на света расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове, които сега търсейки изход, подгряват инфлацията", обясни той.