Pегистрираме много висок процент на отказали да се преброят, съобщиха от Националния статистически институт, цитиран от DarikNews.bg.

Според НСИ епидемичната обстановка е основната причината хората да отказват да се преброят.

„В София не достигат около 600 преброители”, поясни още Сергей Цветарски, председател на НСИ на брифинг. Подобен проблем има и в другите големи градове като Пловдив и Варна.

Много нисък процент на преброени лица има в областите Сливен (63,8%) и Кърджали (66,8%).

Цветарски припомни, че в страната има 20 центъра, в които експерти на НСИ помагат на хората да се преброят.

Относно уникалния код от електронното преброяване Цветарски поясни, че не е необходимо хората да търсят преброителите, не е нужно да се ходи до подпомагащ център, за да се остави кодът.

„Данните към 4 октомври показват, че 2 771 000 са преброените от преброители, а 2 404 000 са се преброили електронно, което прави общо 5 176 000 преброени. Т. е 74,8% от населението е преброено”. Това отчете Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ.

Най-добре върви преброяването в Северозападна България, добави тя.

В пернишкото село Ярджиловци мъж е заплашил и произвел изстрел с газов пистолет по преброителка, която го е посетила на адрес, съобщи Сергей Цветарски, като поясни, че "жената е отишла на адреса, легитимирала се отдалече, въпреки това срещу нея е произведен изстрел - по думите ѝ с газов пистолет", поясни Цветарски.

В пловдивския квартал "Столипиново" първоначално са възпрепятствали преброяването, но след намесата на полицията и медиатори, вече преброяването върви нормално.