До 40% от населението у нас са здрави носители на менингококова инфекция, без дори да подозират за това.Менингоковата инфекция често започва със симптоми, подобни на настинката и грипа. Това, което я отличава, е силното главоболие и раздразнението от светлината.

„Много е характерна триадата висока температура, силно главоболие, което се засилва при движение, и повръщане. Детето изведнъж повръща рязко. Светлината също започва да ги дразни.Инфекцията се предава по въздушно-капков път. С кихане, кашляне, през сълзите може да се отдели”. – обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Менингококите са само един от типовете бактерии, които могат да доведат до менингит. Оказва се, че голяма част от хората могат да ги носят, без да има симптоми, но същевременно с това да заразяват останалите.

„Представлява айсберговия феномен. Имаме много малко болни със симптоми. Тази част от айсберга, която е под нивото на водата , това е огромното количество здрави носители. Смята се, че на един болен се пада между 1800 и 2000 здрави заразоносители в обществото” – обясни д-р Бацелова.

Специалистите обясниха, че заболяването може да протече при малките деца, кърмачетата, новородените и децата в детските градини, както и при възрастни над 60 години. При съмнение за контакт с болен от менингит, незабавно трябва да се направи тест.

 “Заразяването обаче не става толкова лесно. Затова и повод за паника няма”.- обяснява педиатърът Пламен Масларски.

Най-сигурната превенция остава ваксината, категорични са лекари и епидемиолози. У нас са налични 2 вида - за менингит "А" и за "Ц" те обаче не са задължителни. Според епидемиолози този случай отваря дискусията за това дали не трябва да се преосмисли имунизационният календар.

„Ваксинираните не са разболяват, но и предпазват останалите. Повечето родители са информирани и голям процент се интересуват”. – казва педиатърът.