Очакват се протести на хотелиери от Южното Черноморие. Причината са неизплатени суми за настаняването на украински бежанци по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила у нас. Протестът е в 8.30 часа на главния път Бургас –Слънчев бряг при кръговото кръстовище на Равда, съобщава БНР.

Повече украинци напускат България, отколкото влизат в страната

"Държавата не изпълнява ангажимента си по програмата. Ситуацията е критична," заяви хотелиерът от Слънчев бряг Радостин Дачев за причината да пристъпят към крайни действия.

"По първата програма има частично не плащане за месеците март и април и липса на плащане за май на нито един от хотелиерите. Отделно от това по втората програма от 1 юни, когато ги настаниха за 10 и 15 лева, в зависимост с хранене или без, никакви средства не са платени. Колегите теглят банкови кредити, за да поддържат базите си и плащат ток, вода и хранителни продукти. Нетърпимо е. Протестът ще бъде подкрепен и от украинци", каза още Дачев. Не е изключено протестиращите да затворят пътя, макар и частично.

ИЗВЪНРЕДНО: Петков се затрудни да отговори дали ще изпращаме оръжия в Украйна

Министерство на туризма е в процес на обработване на огромно количество данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, които търсят временна закрила.

Преглеждат се и заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата, заявиха в отговор от ведомството. Целта, посочват оттам, е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ.

Контролът се осъществява чрез списъци, които са предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция, както и Национална агенция за приходите.

Документите за изплащане са подготвени от Министерство на туризма и е единствено въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване, уверяват още оттам.