Народното събрание ще е домакин на международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация. Това съобщиха от DarikNews.bg.

Посещението ще се състои под патронажа на Комисията по здравеопазването и ще се проведе на 19 юли 2022 г. от 11.00 часа в зала „Изток“, съобщиха от пресцентъра на НС.

Световната здравна организация с официална позиция за маймунската шарка

Поставените цели на устойчиво развитие, които бяха приети от Организацията на обединените нации през 2015 г., призовават за наблюдение и докладване на финансовата защита като един от двата основни показателя за универсално здравно покритие.

Първият цялостен анализ на финансовата защита в България оценява до каква степен хората в страната изпитват финансови затруднения, когато използват здравни услуги и лекарства. Този анализ е за периода между 2005-2022 г.

Нови обезпокоителни данни от страна на Световната Здравна Организация: Има риск от нови варианти на COVID-19

Фокусът на посещението е да се обсъдят теми, свързани с ролята на публичното финансиране за здравеопазване и застъпничество за увеличаване на разпределянето на бюджетни ресурси за здравеопазване в страната, бъдещата политика за финансиране на здравеопазването за защита на населението от обедняване и нарастващите плащания от джоба, както и политическите инструменти и планове за въвеждане на реформи в здравната система.