Cитуацията в страната може да се промени само когато политическите партии осъзнаят, че трябва да има диалог, компромис и общ поглед, насочен към бъдещето на България, а не към тяснопартийните политически интереси. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. Президентът е на посещение в града по покана на областния управител на област Кърджали Даниел Делчев.

"Виждаме, че в продължение на два парламента ние имаме една стагнация и безизходна ситуация, която се повтаря", коментира Румен Радев. По думите на държавния глава след предстоящите трети избори в рамките на една година, партиите са длъжни да разберат, че в една парламентарна република промяната може да се случи само с нов начин на мислене и осъзнаване на отговорността пред българския народ.

"Ако те успеят да изиграят тази роля - на диалога, на компромиса, на общия поглед за бъдещето на България, аз мисля, че ще имаме успех", каза Радев и изрази надежда една нова политическа формация да донесе раздвижване.

Във връзка с организацията и провеждането на изборите през ноември президентът посочи, че очаква те да са също толкова честни, колкото и предишните и призова отговорните институции да предприемат всички необходими мерли, за да предотвратят манипулации на вота. "Все още имаме купуване на гласове – това е позорно явление. Не може страна-член на ЕС да допуска да се купуват гласове и да се изкривява вотът на гражданите", допълни Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.