Република Северна Македония и Сърбия сякаш живеят сън, в който някогашната Югославия все още съществува и е ръководена от Йосип Броз Тито. Югоносталгията е присъща за всички държави от бившата СФРЮ, но при Северна Македония и Сърбия на моменти изобщо не се забелязва, че тези времена вече са отминали.

ПО ТЕМАТА: Ангела Меркел попари Северна Македония

Поведението на сръбския президент Александър Вучич и типичната мания за величие за тези географски ширини щяха да са смешни, ако не бяха трагични. Той дори си позволи в прав текст да заяви, че „за Сърбия е чест да играе ролята, която СФРЮ е имала“, както цитира думите му белградската електронна медия B92.

Премиерът на Република Северна Македония не отстъпва на сръбския държавен глава. Зоран Заев си позволява не само да предявява сериозни претенции към България и ЕС, но и откровено да обижда страната ни, когато интервюто се провежда от медиите в РСМ. Министър-председатеят демонстрира завидно самочувствие, сякаш ръководи най-мощната икономика в света. Увереността на Заев обаче е променлива, защото той се държи коренно различно пред медиите в България. За медиите в Гърция премиерът влиза в трети, четвърти или пети образ. Заев няма твърда позиция, но знае как да лавира и да каже на всеки точно това, което иска да чуе.

Антибългарската пропаганда в РСМ и Сърбия също е силно разпространена, отново по подобие на СФРЮ, но е време тези държави да се събудят. Тито вече го няма, Югославия - също.