Служебният министър на икономиката, назначен от президента Румен Радев - Даниела Везиева, в разрез със Закона за публичните предприятия, назначи без конкурс приближени на Александър Манолев - един от санкционираните по закона Магнитски, на ключови постове.

Везиева предаде интереса на Държавния военно-промишлен комплекс, като назначи бившия съветник на Александър Манолев - Никола Стоянов за председател на съвета на директорите на Вазовски машиностроителни зашоди (ВМЗ). Самият Никола Стоянов е освободен от поста зам.-председател на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия заради съмнения за корупция. Стоянов е назначен на 5.11.21 г. от Държавна консолидационна компания - ДКК, която е еднолична собственост на министерството на икономиката.

Вторият човек е Александър Михайлов. Той е назначен наново за директор на КИНТЕКС, като допреди няколко месеца е работил в оръжейна фирма, контролирана от Манолев. Самият Михайлов е бил директор на КИНТЕКС и е освободен поради множество нередности и съмнителни операции, например необезпечен авансов превод в Република Сърбия. Назначението датира от 2.11.21 г.

И двете назначение са станали без конкурс, каквато би трябвало да е официалната процедура.

На практика Везиева е оставила целия държавен военно-промишлен комплекс в ръцете на приближения кръг на санкционирания по закона "Магнитски" Александър Манолев.

В София все по-усилено се говори, че г-жа Везиева, която често е засичана в компанията на самия г-н Манолев из ресторанти в столичния квартал “Дианабад”, е взела 400 000 евро за назначенията.

В момента над 20 милиона лева са налични по сметки на КИНТЕКС.