Румен Радев и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер проведоха работна среща в Страсбург.

Срещата беше свързана със средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на Република Северна Македония.Радев изрази очакването на страната ни за активен двустранен диалог на високо равнище с Република Северна Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения.

Според държавния глава, югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност.

По време на срещата беше поставен и въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.