Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха разпитани от следовател. Причината - образуваното досъдебно производство по твърденията на Васил Божков, че тримата са го изнудвали. Преди 10 дни те бяха задържани и освободени след обиски в домовете им.

На този етап това, което се знае от разследването, е дума срещу дума. В трети разпит Борисов, Горанов и Арнаудова отхвърлят твърденията на Васил Божков. Бившият финансов министър Владислав Горанов твърди, че никога не е искал и никога не е получавал пари от Васил Божков. Днес допълни, че и Божков никога и за нищо не го е изнудвал. Горанов припомни, че Законът за хазарта е променян през 2013 година по времето на кабинета "Орешарски" и тогава е пропуснато облагането на лотарийните игри. В края на 2014 година този пропуск е коригиран и лотариите са обложени с такса.

С мотива, че е подписал декларация да не разпространява факти и обстоятелства от разследването, Борисов отказа да коментира показанията си. Критикува обаче правителството, този път за дълга.

"Само за 30 дни милиард и половина нови дългове с три пъти по-високи лихви. Тези лихви ще минат половин милиард за година накрая. Така че, докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък в Министерския съвет, в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков, се подписа за милиардна сделка меморандум. Оправданието на Асен Василев вчера по Нова телевизия беше, че той не трябва да проверява, защото имало човек от американското посолство. А службите къде са? А службите те не проверяват ли?", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.


Вторият разпитан Владислав Горанов също не коментира в детайли разпита си. Заяви, че твърденията на Васил Божков, че е бил изнудван не отговарят на истината. Въпросите на следователя били същите, каквито са му задавали и на предишните два разпита в полицията. Днес обаче го питали повече за фактите, които в разпит като свидетел е разказал премиерът Кирил Петков.

"Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията в момент, в който има далеч по-големи кризи в държавата. За мен продължава да буди недоумение защо се стигна до такова откровено нарушаване на закона, защото, за да арестуваш лидера на опозицията, е крайно отчаян и инфантилен ход", допълни Владислав Горанов.

БНТ: През 2019 година г-н Божков искал ли е от вас неща, които са на ръба или от другата страна на закона?

"Законът за хазарта в частта облагане на хазартните игри не е променян от края на 2014 година. Каквото и да твърди г-н Божков законът за хазарта не е променян", коментира Владислав Горанов.

Последна на разпит беше медийната съветничка на Борисов Севделина Арнаудова.

"Спрях само от уважение към Вас, за да ви кажа, че не мога да говоря просто, защото и аз съм подписала декларация да не разгласявам факти. Единствено това мога да ви кажа", каза още Севделина Арнаудова.


Според Арнаудова случващото се е политическа атака срещу бившите управляващи.

Предстои повторен разпит като свидетел и на премиера Кирил Петков. Това се налага, защото първият е правен от разследващ полицай, а според прокуратурата само следовател може да извършва действия по това разследване. Предстои да се поиска и разпит на самия Васил Божков чрез видеоконферентна връзка с Дубай.

По темата работиха: Иво Никодимов и Йоана Миланова, БНТ