Хърватското издание "Geopolitika" излезе с материал относно разпадането на СССР и последвалите политически ходове на САЩ.

Русия може да накара Европа да "преклони глава" за няколко часа

След разпадането на СССР, САЩ направиха четири геополитически грешки, за които целият свят плаща и които ще доведат до загуба на стратегическата борба на Вашингтон, пише Зоран Метер от изданието "Geopolitika".

Предупреждение на Владимир Путин към Запада

Според статията, първата голяма грешка е пропускът на САЩ да нормализира отношенията с Русия след разпадането на Съветския съюз.

Метер посочва като втора грешка факта, че САЩ са превърнали Китай от голяма азиатска страна в глобална индустриална и военна сила. Нищо не може да спре такъв гигант, освен глобална ядрена война, отбелязва журналистът. 

Третата грешка е, че САЩ почти напълно изоставиха доминиращата си позиция в Близкия изток и проблемът за тях стана не ислямският тероризъм, а усвояването на региона от Русия и Китай, Метер.

Като грешка номер 4, авторът посочва: Вашингтон разхлаби демократичната си хватка и европейските държави започнаха постепенно да поемат по собствения си път, оставяйки интересите на САЩ на заден план и изграждайки отношения с Русия, Китай и Иран.