Украинските тайни служби, както и редиа други източници, твърдят, че срещу руския президент Владимир Путин се готви преврат. 

Кадиров: Обръщам се към турския президент Ердоган

Появяват се някои сведения за странни събития около властта, пишат от Deutsche Welle.

Реджеп Ердоган отново се опълчи на НАТО

Русия нанесе ответен удар срещу Финландия заради НАТО и плащанията за газ

Напредъкът на руската армия в Украйна е муден, руснаците дават и големи жертви. Войната продължава вече трети месец, а слуховете, че Путин може да го очаква насилствено сваляне от власт, се засилват и стават все повече.

Разследващата платформа “Агентура” говори открито за редица необичайни събития сред вътрешния кръг на властта около руския държавен глава Владимир Путин, както и в средите на тайните служби. Според тези информации, двама важни агенти на руските тайни служби (ФСБ) се намирали под домашен арест. 

Общественоправната Втора германска телевизия (ZDF) цитира Маргарете Клайн - експертка по проблемите на руската политика от германската фондация „Наука и политика“, която казва, че двамата мъже, за които се предполага, че са арестувани, са заемали важни постове – отговаряли са именно за разузнаването в Украйна. Клайн смята, че това представя една твърде неблагоприятна картина на случващото се зад кулисите на режима на Путин.

Твърди се още, че е бил арестуван и заместник-началникът на Националната гвардия на Русия – тежковъоръжена войскова част, състояща се от около 340 000 души, които са пряко подчинени на близкия съратник на Путин - Виктор Золотов.

Маргарете Клайн е на мнение, че възможните причини за арестите на важни хора от руската система за сигурност са няколко. На първо място е вероятно различните агенции в рамките на службите взаимно да са си прехвърляли отговорността, защото никой не иска да бъде виновен за провала на Руската федерация в Украйна.

Слуховете за здравето на руския президент също са много, но за момента повечето информации са определяни като противоречиви.