Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи и да даде зелена светлина на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО. Той е категоричен в решението си да не допуска кандидатурите да се придвижат напред, докато двете страни не заемат ясни позиции срещу радикализацията и тероризма. 

Военните действия в Украйна и напрежението с Русия доведоха до решението на Швеция и Финландия да подадат молби за присъединяване към НАТО и те го сториха на 18 май. 

Володимир Зеленски с нови искания към ЕС: Страната ни спешно се нуждае от още оръжия

Възраженията на Турция срещу кандидатурите на двете страни са на база твърдението, че и Швеция, и Финландия толерират радикални и терористични организации като ПКК и ФЕТО. Ердоган заяви, че вече веднъж е допуснал подобна грешка с Гърция и няма намерение да я повтори отново. 

Турция "спечели" Столтенберг на своя страна, НАТО призна за "легитимни" възраженията на страната срещу молбите на Финландия и Швеция

„Турция няма да застане до Швеция, докато терористични организации действат свободно по шведските улици и няма да остави кръвта на мъчениците да е изтекла напразно в земята”, бяха думите на турския президент, който още през май заяви, че преговорите с представителите на двете страни относно техните кандидатури не са били задоволителни.