Резултатът от дискусиите е на лице: отстраниха председателя на народото събрание Никола Минчев. 

Брожения в пленарната зала: Гласуват оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев

Оставката на представителя на политическа партия "Продължаваме Промяната" беше поиската от пп "Има Такъв Народ" с твърдението, че председателя нарушава правилата за работа в парламента.

Днес, със 125 души гласували "За" и 113 "Против", при общ брой гласували 239, беше гласувана оставката на председателя на 47-то Народно събрание. За повече точност и сигурност, имаше и повторно гласуване, по предложение на Николай Ангов от ПП. Резултатът обаче остана непроменен.

"За" гласуваха депутатите от "Продължаваме Промяната", "БСП", "Демократична България" и наскоро тоцепилите се депутати от "ИТН".

До тази развръзка се стигна след като в сряда между председателя на пармалента и опозицията се разяри скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония.

Тежки обвинения на албанския премиер към България заради РСМ

Опозицията искаше изслушването й да се случи при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация. Управляващите категорично  отказаха. Така опозицията заяви, че от ПП се опитват да скрият "националното предателство" на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев категорично отказваше на постоянните искания на опозицията да  се закрие заседанието за медиите и публиката. След последвалата дълга разправия, от ИТН се заканиха да поискат оставката на председателя на Народното събрание.

От партията на  Слави Трифонов изпълниха заканата си и малко по-късно обявиха, че започват подписка. За тази цел се изисква подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парлментарните представители на "Има Такъв Народ" са около 20 души след отцеплението на някои членове.

Към тях обаче се присъединиха още 100 души от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Така беше събран необходимият вот за искането за предсрочно освобождаване от поста на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Сега започват дискусиите и различните  политически партии ще номинират кандидати за нов председател на парламента. За поста отново се споменава името на бившия председател на парламента от ИТН  - Ива Митева, която бе на чело на  предходните два парламента.