Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов сподели пред Нова, че му е бил предлаган подкуп от по 500 000 лв. на месец във връзка с контрола на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Колеги от министерството, идвайки от името на други хора, на бивш политически лидер и министър, дойдоха и казаха, че има една документация - не искат договорът да бъде свалян. Те самите не знаеха за какво става въпрос. Искаха да не им падал договорът. Когато стана ясно, че това е за „Капитан Андреево” те изпаднаха в паника, защото вече беше ясно, че там казусът е сериозен. Предложиха ми 500 000 лв. на месец срещу това да оставим договора и да си затворим очите. Това обаче няма как да стане”, заяви той. 

БОЕЦ сезира МВР за престъпления извършени от Борисов

Той добави, че скоро не е  получавал заплахи. „Нямаме нови заплахи и предложения по подкуп. По-интересното е, че всеки, който се завъртя около екипа, който сформирахме с проф. Даскалов, беше заплашван. Атаките срещу тях надвишаваха бруталността на тези срещу нас. Аз бях предупреден, че се намесвам и се конфронтирам с най-големия бос на БАБХ. Спрягат се няколко имена за това кой е той, но документите показват Размиг Чакърян. Това е човекът, който контролираше до началото на тази година лабораторията и целия пункт”, каза Христанов.

БОЕЦ: Във ВСС са получили бонуси и заплати общо в размер на 10 милиона лева

По думите на зам.министъра, заплахите към Росен Костуркв са били далеч по-крайни. „При тях анонимен глас му каза „Внимавай какво говориш в интервюта, ако не искаш да не си спиш вкъщи” Заплахите винаги минавали през приятели, с изключение на случая на проф. Даскалов

На въпроса дали лично познава олигарси на прехода, той даде категоричен отговор "Не."